söndag 18 maj 2008

Kyrkan gör mig till hysterika


Det är nåt med kyrkoriter som gör mig extremt obekväm och labil. I går var jag på dop och i kyrkan sjöng vi bland annat Du vet väl om att du är värdefull. Jag tycker den sången är lite obehaglig - som nåt ungdomsgruppen i Knutby församling sjunger. Jag ser framför mig stelt leende blonda ungdomar som pratar om frälsning men inte tycker homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Jag känner lukten av sekt och glättighet, trots att jag vet att det är en vanlig sång under till exempel vanliga svenska konfirmationer.

Trots detta kunde jag knappt sjunga med i texten eftersom det stockade sig i halsen och jag fick tårar i ögonen. Likadant var det under de andra psalmerna. Blödigheten varvades med att jag då och då fnissade lite åt psalmtexterna och åt mitt kusinbarn som uppenbarligen ägnade sig åt att bajsa i dopklänningen framme på podiet.

En gång för några år sen fick jag till och med en fnissattack under en begravning. Jag fnissade så att kroppen skakade. De som satt bakom mig måste ha trott att jag antingen var galen eller grät hysteriskt. Vilket också hade varit konstigt eftersom hon som begravdes visserligen var en person jag tyckte mycket om men som jag inte stått så nära att hysterisk gråt var riktigt befogad.

Jag minns inte ens vad jag fnissade åt. Bara att det inte alls var roligt att fnissa, men ju mer jag försökte sluta desto mindre kunde jag det. Pappa, som satt bredvid mig, kollade stint på mig och väste "Lägg av!". Vilken bara förvärrade situationen. Efteråt ville jag be släktingarna på begravningen om ursäkt, men kände att det inte var rätt tillfälle att be om den sortens uppmärksamhet. Jag låtsades som om inget hänt medan jag mumsade smörgåstårta, men skäms än i dag vid tanken på kyrkbänksfnisset.

Det är bara det att det jämt ska vara så jäkla allvarligt och fint i kyrkan! Och när kyrkan försöker skoja till det (för att inte framstå som så tråkig) blir det präktigt putslustigt, inte alls min stil. Jag får lust att ropa bajskorv bara för att komma ner på jorden igen. Eftersom jag inte gör det kanaliseras min obekvämhet i ömsom sentimental gråt, ömsom fnitter, följt av rädslan att åter börja fnissa så okontrollrat att jag inte kan stoppa det. Det är i alla fall min tolkning.

Jag brukar inte ha probelm att vara allvarlig när allvar krävs, men jag har svårt för pretentioner. Jag känner mig instängd i situationer där jag förväntas bete mig som en väluppfostrad, fin flicka som aldrig skulle säga knulla. Inte för att jag inte kan vara sån utan för att jag vill välja själv och precis som sången säger känna mig accepterad - även om jag inte är en gla go tjej som inte tar för mycket plats och som skrattar på rätt ställe. Även om jag inte har blommig kjol och lagom höga klackar.

Du vet väl om att du är värdefull
Att du är viktig här och nu
Att du är älskad för din egen skull
För ingen annan är som du

Det finns alltför många som vill tala om
Att du bör vara si och så
Gud Fader själv, han accepterar dej ändå
Och det kan du lita på

Ref: Du vet väl om ...

Du passar in i själva skapelsen
Det finns en uppgift just för dej
Men du är fri att göra vad du vill med den
Säga ja eller nej

Ref: Du vet väl om ...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Har jättesvårt för svenska kyrkan-estetik som jag tycker är sorgligt eftersatt. När vi ses nästa gång ska jag göra min tolkning av liturgisk dans med åtföljande analys för dig, just dig :-)

Sedan Fredrikes begravning har jag dock svårt att gå in i en kyrka utan att lipa (ännu en anledning att hålla sig från kyrkan. närå, stillhet och sånt är ju fint men stå och läsa trosbekännelsen i kör TROTS att man inga trosor har på sig är ju plågsamt. ni na ni na ni nanna, du vet ;-)

kristine sa...

Jag är inte alls anonym, jag kryssade ju i att jag heter kristine! Vafalls?

Stina sa...

Hehe, skönt att höra att det är fler än jag som undrat över trosbekännelsen :)

Men har Fredrike dött? Fan vad sorgligt! Känns som vi borde ses och gå igenom vad som hänt sen sist!

kristine sa...

Så jävla, jävla sorgligt :-(

Ses gärna och går igenom! Kvällstid efter nationaldagen fonka bäst.

kristine sa...

Alltså inte nödv.vis just 6/6 men nästan hela resten av den månaden :-)

kristine sa...

kan vi ses, men jag menar fonka.

ska nog inte kommentera mer här just nu.