tisdag 20 maj 2008

Hur kan Sveriges riksdag neka människor vård?

I dag har riksdagen röstat ja till Betänkande 2007/08:SfU8 Lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande med flera. Det innebär att vi i Sverige har en särskild lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande. Det innebär också, vad jag förstår, att människor som fått avslag på sin asylansökan men som stannat kvar och gömmer sig i landet inte ska få vård på samma premisser som vi andra. De kan måsta betala enorma summor för att få livsviktig vård, vilket i praktiken innebär att de som inte har råd inte får den hjälp de behöver.

Tänk den tanken ett steg till. Vilken är nästa grupp vi ska neka vård? Brottslingar? Bidragsfuskare? Skattesmitare? Hemlösa? Det måste vara självklart att rätten till vård inte kan vara knuten till sådana saker. Alla måste få rätt till den vård de behöver!

Tänk också på vad lagen innebär för vårdpersonalen. De som kommer att möta de papperslösa, se dem i ögonen och kanske måste säga "nej, om du inte kan betala kan vi tyvärr inte göra nåt åt din cancer". Läkarna ska avgöra om det rör sig om vård som inte kan anstå, alltså akutvård, för det har man rätt till. Kul om jag som papperslös råkar hamna hos en läkare som röstar på Sverigedemokraterna...

Jag har läst några debattartiklar om det här på sistone, bland annat Marciej Zarembas Ska läkaren bli bödel (Dagens Nyheter 11 maj 2008), och jag tycker det låter helt otroligt galet, för att uttrycka vad jag tänker korrekt. Marciej Zarembas artiklar brukar jag läsa med en stor dos skepsis eftersom han ofta är ganska tendensiös och utelämnar fakta som inte stöder hans teser, men efter att ha läst även några andra inlägg känner jag mig lika indignerad som han över att en sån här lag kan gå igenom. Jag förstår faktiskt inte hur det kan vara möjligt.

Men nu är det gjort. Vår folkvalda riksdag har röstat ja. De motioner som motsatte sig förslaget röstades ner. I dag känns det pinsamt sorgligt att vara svensk.

Läs mer
Vård är en mänsklig rättighet
Läkaren Henry Ascher vädjar till riksdagen. Dagens Nyheter 20 maj 2008.

Ge alla barn lika rätt till hälso- och sjukvård
Barnombudsmannen Lena Nybergs skrivelse till migrationsminister Tobias Billström.

Ge fullständig rätt till vård för papperslösa
Magnus Andersson (c), Stina Bengtsson (c) och landstingsråden Katarina Erlingsson och Gustav Andersson tycker att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna. Svenska Dagbladet 19 maj 2008.


Ingen utan pengar får nekas akut sjukvård
Tobias Billström (m), Fredrick Federley (c), Ulf Nilsson (fp) och Lars Gustafsson (kd) försvarar lagen. Svenska Dagbladet 20 maj 2008.
Hälsan försämras hos två av tre gömda flyktingar
Artikel på DN Debatt 25 november 2005. Av Anneli Eriksson, Thorbjörn Larsson och Bengt Westerberg.

1 kommentar:

Martina sa...

Ja, usch, man blir helt gråtfärdig!