onsdag 24 oktober 2007

Bevara yttrandefriheten

Som många andra stockholmare såg jag Evangeliska Alliansens annons Bevara äktenskapet på tunnelbanan här om dagen. "Vad är det för idioter?" tänkte jag. Ingen avsändare i annonsen, bara en webbadress, texten mamma pappa barn och ett svällande rött hjärta genomborrat av en pil.

Jättebra att det blir debatt om avsändarens idé att äktenskapet enbart är till för man och kvinna. Samhället har förändrats och framtiden är redan här: äktenskapet måste vara till för de som vill gifta sig av fri vilja. Man och man, kvinna och kvinna, kvinna och man. Eller vad man nu är.

Men nu har bevaraaktenskapet-sajten hackats, folk river ner annonserna i tunnelbanan och medierna diskuterar om den här sortens reklam ska tillåtas. Jag ogillar verkligen Evangeliska Alliansens åsikter, men jag vill inte förbjuda dem. Vi har yttrandefrihet, och den handlar ytterst om att vi måste försvara att även åsikter vi inte tycker om eller till och med avskyr får yttras.

Jag ömmar inte för att vi ska bevara äktenskapet, men snälla låt oss bevara yttrandefriheten. Även Evangeliska Alliansen har rätt att göra reklam och berätta vad de tycker. Protestera gärna med argument, det finns hur många som helst. Men bevara oss från rop på censur.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hello. I think that everybody has the right to pull down reklam that they don't like. I happily do it.

Reklam forces itself into our lives without being asked. Therefore we have the right to react to it in any way we want. It may not be legal, but that's hardly the point.

Stina sa...

Hi paddy_k, thanks for commenting! I see your point and partly agree. I also think that commercials are forcend upon us in too many places. What I tried to express thouh, is that I don´t think we should start censoring opinions just because we don´t agree with them. I think a better way to go is by argumentation and political engagement.

/ Stina

Anonym sa...

Hi you pulling down guys!
I bet you like too pull me down too if you could...
or anybody else you dislike!