söndag 4 november 2007

Muränan och malen

I dag var jag på Aquaria vattenmuseum. Hur kul kan det vara att kolla på fisk? tänkte jag, men jag hade fel. Det var fantastiskt, fantasifullt och fint. Fisk lilla fisk, jag kommer snart tillbaka!


Malen syntes först inte där den låg och lurade mellan några stenar och själv såg ut som en sten. En sten med morrhår. När du badar nästa sommar och sprattlar runt med dina vita kycklingben i vattnet ligger malen på botten där under och tittar och bidar sin tid.


Muränan med leoardfläckar simmade ett varv i akvariet och sen snabbt tillbaka in i sin muränaanpassade håla där bara stjärten hängde ut. Alla drog efter andan när den slog sin snabba lov. Det finns en till muräna på Aquaria, men den såg vi inte i dag. Den är brun och heter Bengt. Muränan är ett mäktigt djur.

Ett hudfärgat bergslandskap översållat med små små vita blommor. En tropisk korall. En datoranimering långt innan datoranimering fanns.
Det syns dåligt, men den vackra ljusrosa anemonen med blekgröna tentakler som svajade och svängde i vattnet när hajarna simmade runt runt drog ihop sig till en köttig muskel. Bland de rosa tentakelkorvarna som ännu stack ut simmade små clownfiskar, Nemofiskar om du förstår. Ibland stack de ut sina ansikten och kikade runt.
Sjöhästen stod nästan stilla och guppade fram och tillbaka. Längre bak stod fler sjöhästar och såg ut som om de drömde. Kanske var de sjöhästkillar som väntade sjöhästbarn. Sjöhästar är som sagodjur, enhörningar eller nåt. Det går nästan inte att förstå att de finns på riktigt.
Den här rackaren hade grävt ner sig bland stenarna och tittade upp med stora, gröna, runda ögon. En kort stund for hon upp med hela sin vita kropp, men sen åkte hon snabbt tillbaka ner i tryggheten igen och borrade ner sig ännu djupare. Brunnsgrävarfisk.

Fisk, lilla fisk, jag vill vara som du och simma i ett varmt tropiskt hav ihop med andra färgglada fiskar, fyra hajar och två muränor.

Inga kommentarer: