måndag 5 november 2007

Tunnelbanekonst

Jag ska börja med en ny genre här på bloggen, nämligen tunnelbanekonst. Det finns många fina utsmyckningar i Stockholms tunnelbana, men också många som är helt obegripliga. Det finns dessutom utsmyckningar som är omöjliga att klassificera. Är det konst, eller är det reklam?

På vissa stationer finns en rad med dammiga skyltfönster, till exempel på Gärdet och vid Hornstull. Vissa fönster innehåller uppdaterad och rätt intressant reklam, till exempel för en affär som heter Hallongrottan (Hornstull). Andra fönster ser ut som om nån ställde in nåt där på 1970-talet och sedan dog. Eller bara glömde bort skyltfönstret. Det är i alla fall extremt dammigt och sunkigt, trots att det borde finnas hur många som helst som vill göra nåt fint i ett skyltfönster som hundratals människor passerar varje dag. Även om det visar sig att fönstren är vikta för kulturföreningar och amatörkonstnärer borde det finnas många som kan hitta på nåt finare och intressantare! Särskilt då förresten.

Titta till exempel på myran här ovanför. Den vistas i ett fönster på Hornstulls tunnelbanestation. Förutom myran finns i fönstret sand och en hög med nåt som nog ska vara torkade barr. Jag undrar, vem har ställt myran och lagt barrhögen där? Varför? Är det konst? Gjorde de ekonomiska ramarna att SL inte kunde få nåt bättre? Har SL glömt bort myran och det slitna vagnshjulet i skyltfönstret bredvid?

Har du också sett tunnelbanekonst som är värd att förevigas? Mejla i så fall gärna en bild till mig så ska jag publicera den på bloggen. Ange också på vilken tunnelbanestation du hittade konsten. Mejla till nefritblomma@hotmail.com och skriv Tunnelbanekonst i subjectraden.

Läs mer om konsten i tunnelbanan (SL:s webbplats).

Inga kommentarer: