söndag 10 mars 2013

Skämmigt Janne och Täppas

I går skrev Maria Sveland om sin fredagskväll, då hon deltog i ett panelsamtal på Gräv, Föreningen grävande journalisters årliga sammankomst. Sveland hade blivit dittjatad under förespeglingen att det inte handlade om en debatt utan bara ett samtal, men så fort panelen satt sig började Uppdrag gransknings Janne Josefsson ömsom anklaga henne för att hon fått alldeles för mycket utrymme i medierna under de senaste veckorna, ömsom för att hon inte vill debattera i alla forum. Josefsson fick medhåll av Täppas Fogelberg, som egentligen var där som moderator. Det gick så långt att journalisten Sofia Mirjamsdotter gick fram till scenen, tog en mikrofon, vände sig till publiken och frågade om de insåg att på internationella kvinnodagen valde arrangören att iscensätta ett samtal med tre äldre män (Robert Aschberg och Britt-Marie Mattsson var också med i samtalet) som systematiskt förminskade och förlöjligade Maria Sveland.

Efter samtalet sa Josefsson i till Expressen att det finns en falang med feminister som är fascister med antidemokratiska åsikter. Som exempel gav han SCUM-manifestet och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, Roks. Han tyckte också att tv-programmet Könskriget, som kritiserades av Granskningsnämnden för partiskhet, avslöjade detta på ett bra sätt.

Täppas Fogelberg skrev i går på sin blogg att både Maria Sveland och Janne Josefsson var skitarga under Grävsamtalet. I bloggen kallar han Sofia Mirjamsdotter för en förvirrad, packad bloggerska och beskriver hur Terje Carlsson, som stod bakom samtalet, muntert kallade det för årets mediahändelse. Samtidigt skriver han att Maria Sveland lämnade tillställningen i tårar.

Men vänta nu Täppas. Hur kan du och Terje vara så muntra över ett samtal som en av deltagarna lämnade i tårar? Säger inte det nåt om att de som kritiserat hur samtalet gick till och beskriver det som mobbning kan ha rätt? Inser du inte att du som moderator handlade oprofessionellt? Din sorglösa inställning till det hela är upprörande. Även som programledare för Ring P1 brukar du låta dina egna åsikter styra på ett sätt som jag inte tycker är journalistiskt professionellt, men det här är ett riktigt lågvattenmärke.

Och Janne. Du har verkligen visat ditt rätta ansikte. Du tycker att en organisation som ger skydd åt kvinnor som utsatts för våld av män är fascister och - tolkar jag det som - att Maria Sveland är en odemokratisk fascist på grund av sina åsikter och för att hon inte vill ställa upp i alla debatter. Det säger mer om dig än om henne. Du kommer aldrig mer att kunna uttala dig på ett trovärdigt sätt i feministiska frågor och hur du någonsin ska kunna göra ett tv-program om frågan är mig en gåta. Uppenbarligen var det viktigare för dig att få skälla ut Sveland än att behålla din journalistiska trovärdighet. Men jag säger tack för det. Nu vet vi var du står.

Jag är övertygad om att Täppas och Janne har många på sin sida och att de fått mängder av hejarop för att de vågar trycka till en feminist, men för mig sällar de sig till ett gäng med dåligt omdöme, oschyssta åsikter och mobbarmentalitet.

Inga kommentarer: