tisdag 19 mars 2013

Inte ens tredje gången gillt

Tobias Billström. Foto: Regeringskansliet.
Det här är tredje gången jag nämner migrationsminister Tobias Billström i bloggen. Första gången var i maj 2008, då riksdagen beslutat att papperslösa inte skulle få vård på samma premisser som vi andra och Billström ihop med några Allianskollegor försvarade förslaget. Andra gången var i september 2008, då Billström jämförde asylsökande med brottslingar i ett pressmeddelande om att fler av dem som fått avslag på sin asylansökan måste återvända dit de kom från.

Redan då tänkte jag att nu måste väl ändå Fredrik Reinfeldt ta honom i örat. Sen dess har jag flera gånger läst Billströms uttalanden och baxnat över hans brist på empati med samhällets utsatta och Reinfeldts brist på kritik av honom. Ett exempel är när Billström 2011 stödde Stockholmspolisens avvisningar av romska tiggare trots att tiggeri är lagligt i Sverige. Han hänvisade då till att det står i utlänningslagen att en ska ha sin försörjning ordnad på ett ärligt sätt. Enligt Billström är det inte ärligt att tigga.

En röd tråd i Tobias Billströms uttalanden är att han delar upp oss i ett svenskt vi och ett invandrat dom, liksom att han misstänkliggör "deras" motiv. Det blev inte minst tydligt nu i veckan då han i Dagens Nyheter sa sina nu välciterade ord om flyktingar som gömmer sig efter ett avvisningsbeslut: "Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda".

Efter massiv kritik bad Billström den här gången om ursäkt, men ett sånt uttalande kan inte bortförklaras med en ursäkt. Det uttrycker nåt han faktiskt tycker och ser som ett faktum. Att han säger nåt sånt i en bandad intervju med Sveriges största dagstidning visar på hans brist på medvetenhet om hur kontroversiellt det han säger är. Jag blir inte förvånad över att Billström visar sig ha rasistiska grundantaganden, däremot över att han vågar säga nåt som gör dem så uppenbara.

Kanske vågade han för att han sen han tillträdde som migrationsminister 2008 kunnat säga så mycket främlingsfientligt utan att kritiseras av Fredrik Reinfeldt, åtminstone inte offentligt. I dag får han kritik från statsministern, men Reinfeldt vill ändå inte avsätta honom eftersom han tycker att Billström "haft förmåga att visa den balans och det omdöme som krävs" under sin tid som migrationsminister. Det är väl just det han inte haft, skulle jag säga. Men Reinfeldt tycker antagligen inte att det Billström sagt tidigare är så konstigt. Är det så att statsministern utsett en av de mer främlingsfientliga moderaterna till migrationsminister, eller skulle valet av en ny person bara innebära nån som kan uttrycka sig mer passande?

Inga kommentarer: