fredag 21 augusti 2009

Israel ute på vinglig cykel

Självklart ska inte representanter för den svenska regeringen fördöma eller kritisera det som svenska tidningar skriver, till exempel när Aftonbladet anklagar Israel för organstölder. Carl Bildt gör helt rätt som hänvisar till svensk pressfrihet och inte vill uttala sig om Aftonbladets artikel.

Att som Israels regering jämföra detta med Sveriges passiva hållning under andra världskriget är befängt. Om Aftonbladets artikel är antisemitisk låter jag vara osagt. Att många svenska tidningar skrev många antisemitiska artiklar under tiden kring andra världskriget är däremot helt klart. Då som nu gäller dock att regeringar inte ska lägga sig i vad medier skriver. Det är en viktig demokratisk princip.

Om Aftonbladet skriver antisemitiska artiklar är det dem vi ska svara. Vi kan protestera genom debattartiklar, insändare, Ring P1, bloggar och hemsidor, you name it. Det är en del av vår yttrandefrihet, också en viktig demokratisk princip. Men lämna regeringen utanför!

Genom sitt agerande visar Israels regering inget annat än dålig respekt för pressfriheten.

2 kommentarer:

Jorr sa...

Klart artikeln inte är antisemitisk. Det är ju så befängt att man nästan börjar undra om evolutionen gått snett och börjar ge lägre iq hos folk och då speciellt inom diplomatkåren. Kritik av illegal organhandel betyder väl inte att nån har något mot det israeliska folket?
Och det värsta är ju att det antagligen förekommer organstöld. Fruktansvärt.

Stina sa...

Organstöld är fruktansvärt om om Israel sysslar med det är det totalt förkastligt. Men det har genom historien också förekommit ryktesspridning och många konspirationsteorier om judar, t.ex. Sion vises protokoll. Jag tycker det är bra att ha i bakhuvudet att många har ett undeliggande förakt för judar - och det är inte heller okej. Jag fördömer gärna mycket av det staten Israel gör mot palestinier, men jag fördömer också all kritik som går över i antisemitism. Jag vet för lite om bakgrunden till och sanningshalten i artikeln för att säga varken bu eller bä. Tycker den har vissa drag som faktiskt är konspiratoriska, men som sagt, jag känner inte till sanningen.