onsdag 30 januari 2013

En favoritvarg

Podcasten En varg söker sin pod har seglat upp som ny favorit på min mediehimmel. Det är Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli som diskuterar olika kulturfenomen. Varje gång det dyker upp ett nytt avsnitt blir jag glad och ser fram emot deras underhållande, respektlösa stil och insiktsfulla analyser. Hittills har de pratat om Stig Larsson, The Hobbit, Girls och Amour.

Som en röd tråd genom alla avsnitt löper den feministiska blicken. Strömquist och Ferrada-Noli dissar och ömkar Stig Larssons kvinnosyn, funderar över bristen på kvinnor i The Hobbit, hyllar Lena Dunhams kvinnoporträtt och kan inte komma fram till en gemensam åsikt om huruvida Amour handlar om gullig eller förgörande kärlek. Samtidigt som det är smart och intellektuellt är det fruktansvärt roligt. De fnittrar och skrattar sig igenom analyserna och jag skrattar flera gånger högt med dem. Till exempel när en av dem undrar var Stig Larssons älskade katt Esset befann sig när Larsson våldtog en 16-åring analt i sin etta. En händelse som de elakt avfärdar som påhittad eftersom Stig Larsson enligt dem mest påminner om en liten tant. Om man som Stig Larsson öppet kallar sig själv geni får man allt stå ut med sådana nyp.

Ett annat genomgående tema är att Strömquist och Ferrada-Noli beundrar de författare och regissörer de diskuterar (med undantag för The Hobbit) men att de samtidigt driver med dem. Till exempel jämför de Lena Dunham, som skriver manus till och producerar tv-serien Girls, med Jason Priestley. Han ska ha sett till att hans rollfigur Brandon fick snygga tjejer, mycket pengar och massor av beröm efter att han började producera Bevely Hills 90210. På samma sätt får Dunhams rollkaraktär Hannah ligga med många snygga killar varav en av dem är som besatt av henne.

Det märks att ämnena i En varg söker sin pod är valda med lust. Jag får känslan av att nästa avsnitt kan handla om vad som helst som är kulturellt och som väckt upp nåt hos podskaparna. Bra gjort Expressen Kultur att snappa upp detta radarpar!

Inga kommentarer: