fredag 21 december 2012

Inför jämställd snöröjning i Stockholm!

- Jag jobbar med snöröjning och det har i alla fall ingenting med jämställdhet att göra.

Så sa gatuchefen i Karlskoga kommun för två år sedan under en jämställdhetsutbildning. Det triggade planeringschefen och sedan dess har man i Karlskoga just jämställd snöröjning. Det låter konstigt men är genialt. Normalt snöröjer man först på de stora vägarna (där i huvudsak män kör med sina bilar) och sist på cykelvägar och gångstråk (där i huvudsak kvinnor tar sig fram).

I Karlskoga gör man nu tvärtom. Busshållplatser, gångvägar och områden runt dagis röjs först och bilisterna får vänta med argumentet att det är lättare att köra bil i tio centimeter snö än att gå eller cykla. Det har funkat jättebra. Inte ens utryckningsverksamheterna är missnöjda. För dem är det egalt.

- Om vi hade sett på snöröjningen ur barn- eller miljöperspektiv hade bi kommit fram till samma slutsats, säger planeringschefen i P1 Morgon (19/12).

Jag vill att Stockholms stad inför jämställd snöröjning nu. Det är bra för de flesta av trafikanterna, det minskar kostnaderna för halkolyckor, det är bra för miljön och barnen. Det verkar faktiskt inte finnas nånting dåligt med det. Om man inte är en bensinslukande grinig gubbe förstås. Men dem kan vi väl sluta prioritera en gång för alla.

Inga kommentarer: